pondelok 4. februára 2013

Lasagne s ragù alla bolognese

Musím sa narcisticky pochváliť. Niečo takéto dobré som vraj ešte nikdy nenavarila a budem sa musieť fakt snažiť, aby som to prekonala. Krásne slová adresované v deň druhého výročia od milovaného človeka :) Patrili mne a mojim "lasagne alla bolognese", ktoré sme mali na obed. Znova som nevarila podľa nijakého konkrétneho receptu, preto sem ten svoj recept na ne pridám hneď, aby som nezabudla všetky ingrediencie.



Na celý plech (6-8 osôb) potrebujeme:

ragù:
50g masla
70g slaniny
1 stredne veľká cibuľa
1 mrkva
1 petržlen (alebo 1 najemno nakrájaná stonka zeleru)
4 sušené paradajky
500g mletého mäsa (bravčové, hovädzie alebo ich zmes)
2 strúčiky cesnaku
4 celé klinčeky
dve štipky mletej škorice
čierne korenie a soľ podľa chuti
4 vetvičky tymiánu
1 vetvička rozmarýnu
1/2 lyžičky provensálskeho korenia
pohár červeného vína
700ml domáceho paradajkového pretlaku/šťavy + 1/2 balenia (250g) kupovaných pasírovaných paradajok (domáci pretlak od mojej babičky je redší, ak používate len kupovaný, stačí 750g + 1dcl vody)
3 polievkové lyžice balzamikového octa

Na masle si spením nadrobno nakrájanú slaninku, pridám najemno nakrájanú cibuľu a sušené paradajky, nahrubo nastrúhanú mrkvu a petržlen. Keď sú dozlatista orestované, postupne pridávam mleté mäso, na 3- až 4-krát, aby sa opražilo, nie udusilo. Prihodím nasekaný cesnak, všetky koreniny a ešte 5 minút opekám. Zalejem červeným vínom, nechám odpariť, pridám paradajkový pretlak a dusím pol hodinku na miernom ohni aby ragù mierne prebublávalo. Nakoniec dochutím balzamikovým octom (ak je ragú od paradajok príliš sladké) a soľou, prípadne cukrom (ak sú paradajky kyslé).

bešamelová omáčka:
50g masla + 2 lyžice olivového oleja + hladká múka + 1/2 litra mlieka + soľ + čierne korenie
Mlieko si dám v samostatnom hrnci zohriať. Na panvici si roztopím maslo s olivovým olejom, pridáme toľko múky, aby vznikla konzistencia ako plnotučná horčica. Odstavím z ohňa, pridám polovicu mlieka, rýchlo rozmiešavam metličkou a prilievam zvyšné mlieko (teplé, nie vriace), kým mi nevznikne stredne hustý krém (niečo ako puding na dukátové buchtičky). Presný pomer ingrediencií neviem, mlieka možno treba o niečo viac, podľa konzistencie krému. Ak je príliš hustý, zrieďujem ho studeným mliekom. Nakoniec mierne osolím a okorením čiernym korením.

400-500g lasagní ( podľa veľkosti a výšky nádoby)
250g tvrdého syra (použila som goudu, originálne by to mal byť parmezán)

Rúru si predhrejem na 180°C, používam teplovzdušnú iba so spodným ohrevom. Dno keramickej obdĺžnikovej zapekacej nádoby si vymažem maslom a uložím prvú vrstvu sušených lasagní (nepredváram ich). Na ne rozprestriem 1/3 ragù, 1/4 bešamelu a nasypem 1/4 nahrubo nastrúhaného syra. Tento postup opakujem ešte dva krát, navrch položím ešte jednu vrstvu lasagní, ktoré pokryjem bešmelom zmiešaným so syrom. Neprikryté dám piecť do rúry na 45 minút. Dajte si pozor, ak máte príliš plytkú zapekaciu nádobu, po okrajoch lasagne vybublávajú von. Vtedy skúste dať na spodok rúry alobal, aby vám tekutina nevytekala na dno rúry a nepripaľovala sa. Keby som tak aj na internáte mala rúru, bolo by tam sveta žiť...

Hotové lasagne sme jedli s ľadovošalátovo-rukolovým šalátom so zálievkou z jednej lyžičky hrubozrnnej horčice, jednej lyžice balzamikového octa, trochou soli a troch lyžíc olivového oleja. 
Ako dezert sme si dopriali výbornú taliansku zmrzlinu, ale tá už domáca nebola. Nitrania vedia, kam na ňu chodíme, vy sa to dozviete nabudúce. Alebo prečítate z fotiek. Do Nitry sa totiž za zmrzlinou prísť oplatí.





2 komentáre: