štvrtok 14. februára 2013

Hummus nie je humus, ale delikatesa

Ak ste sa s cícerom ešte nestretli, mali by ste ho čo najskôr spoznať. Zoznámiť sa v potravinách alebo v obchodoch so zdravou stravou s touto strukovinou tvarom pripomínajúcou lieskové orechy. A možno je vám známy, stará mama ho mohla nazývať aj slovenec, rímsky hrach, bagovka alebo čičer. Ak si ho kúpite v plechovke, zvykne mať občas anglický názov chickpeas (kurací hrach). Ako každá strukovina je dobrý pre naše trávenie, horšie je to potom so spolubývajúcimi. Ale zo všetkých strukovín vraj nafukuje najmenej :)

Cícer v akejkoľvek podobe by som jedla snáď aj každý deň. Iba tak, zobkať ho varený, vo forme falafelu, v šaláte s rukolou, sušenými paradajkami a fetou, alebo ako hummus. Neviete aké jedlo podávať na party? Hummus je správna voľba. Namáčať si kúsky zeleniny či pita placiek v zmesi cíceru, olivového oleja a tahini pasty*. Toto jedlo z blízkeho východu som dlho obchádzala, možno aj kvôli jeho názvu, no nebolo to potrebné. Je proste skvelý.



* tahini pasta je zmes opražených sezamových semiačok rozomletých so sezamovým alebo olivovým olejom. V blízkovýchodnej kuchyni sa používa do viacerých jedál, dokonca aj do dezertu halva. Nečudujem sa, chuťou aj konzistenciou mi pripomína arašidové maslo. Má taktiež vysokú energetickú hodnotu (607kcal/100g), no snáď si ju nebudete vo veľkom natierať na pečivo na raňajky :) Dá sa vyrobiť aj doma, no na prvý krát som nechcela riskovať a kúpila som ju v obchode s orientálnymi potravinami (400ml/4,5eura).

na hummus podľa bash potrebujeme:
250g cíceru
50ml olivového oleja
2-3 strúčiky cesnaku, ošúpané a rozpučené
2 lyžice tahini pasty
čierne korenie
rímsky kmín
soľ
mrkva, stopkatý zeler, cherry rajčiny, pita placky a iné výmysly na podávanie



















Cícer si nechám cez noc namočiť v dvojnásobnom množstve vody. Ráno vodu zlejem, dolejem novú a dám neosolené variť. Dĺžka varenia závisí aj od veľkosti cíceru, trvá to cca 40-60 minút. Po polhodinke varenia pridávam soľ. Ku koncu treba občas vyskúšať na pár "zrnkách", či sú vnútri ešte surové alebo už nie. Uvarený cícer scedím, vodu, v ktorej sa varil, si odložím a obe nechám vychladnúť. Zrnká majú na sebe šupku, zo začiatku som ju dávala dolu, no trvá to dlho - predlho, po štvrtine som to vzdala a použila aj so šupkami. Nikde sa nepísalo, že by to chuti nejak uškodilo, ani že sa odšupkovávajú. 

Takže... V mixéri vymiešam cícer spolu s trochou vody a všetkými koreninami a tekutinami do krémovej konzistencie (ako na prvom obrázku). Podľa potreby prilievam vodu, podľa chuti koreniny a soľ. Je na vás, či chcete úplne krémový hummus, alebo s hrubšou štruktúrou ako je ten môj. Tu už ide iba o vizuálnu stránku veci. Ak nepozývate na návštevu veľmi blízkych priateľov, cesnak z receptu kľudne vynechajte :) 

Servírujem v miske poliate olivovým olejom obklopené zeleninou a pečivom, aby si mohol každý nabrať, koľko mu hrdlo ráči. Rukami. Jednotlivé kúsky poslúžia namiesto príborov.
Prajem dobrú chuť

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára