streda 24. apríla 2013

Grilovacia sezóna prichádza. Bylinkové maslo tiež.



...čím vyššie stúpa teplota,
čím viac nás slnko hreje do tváre,
čím viac vrstiev oblečenia zostáva v skrini,
čím viac to v prírode všetko kvitne a zelenie sa,
tým intenzívnejšie premýšľame, kde a ako tráviť víkendy. Už to začína.

SEZÓNA PIKNIKOV, OPEKAČIEK A GRILOVAČIEK.

Mňa síce nič podobné ešte minimálne mesiac nečaká. Na slnko sa budem pozerať iba spoza počítača, kde rysujem svoju diplomovú prácu. No pre vás, ktorí podobné starosti nemáte, môžete vymýšľať nové pecepty do prírody. A verte mi, bylinkové maslo by medzi nimi túto sezónu nemalo chýbať. Je jednoduché a zamilujete sa do neho. Na rozdiel od tých kupovaných, ktoré zoženiete v potravinách, nemá žiadne konzervanty, viete, čo si do neho dáte aj výslednú chuť si ovplyvníte sami. V diároch si nezabudnite zakrúžkovať dátum 18.jún, je to utorok a zároveň medzinárodný deň piknikov. Takže po práci alebo po škole vybehnite s dekou a dobrým jedlom na lúku. Ak bude dobré počasie, tento rok je to nevyspytateľné :)




na bylinkové maslo na taliansku nôtu so štipkou indie potrebujeme:
125g masla
3 sušené paradajky
1 strúčik cesnaku
čerstvý tymián - 20-25 výhonkov
čerstvá bazalka - 10-15 listov
kari korenie pre farbu (1/2 čajovej lyžičky)
soľ podľa chuti




Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote v miske, v ktorej budeme miešať všetky ingrediencie. Paradajky si nasekáme najemno, cesnak ošúpeme a rozpučíme so soľou alebo najemno nastrúhame a obe pridáme ku zmäknutému maslu. Z tymiánu otrháme lístky (proti smeru rastu ich stiahneme medzi dvoma prstami so stonky) alebo bylinky môžeme najemno nasekať. Ešte je jedna možnosť - vyskúšajte to ako ja alebo Nigella Lawson - nastrihajte ich nožnicami na maličké kúsky. Je to rýchle a menej pracné. Pridáme kari korenie a soľ a vymiešame. Hotovo.

Maslo môžete preložiť do peknej misky na jeho servírovanie alebo odložiť do chladničky. V tom prípade sa mi osvedčilo zabaliť ho do potravinovej fólie do tvaru valčeka - dobre sa krája na kolieska keď stuhne. A s kolieskom šup na grilované mäso, baklažán či cuketu (ešte predtým z neho nezabudnite odstrániť fóliu, občas sa stane :)).
Minulé leto som pripravila na oslavu babičkinho okrúhleho jubilea masla priveľa a tak putovalo do mrazničky. Keď som ho vytiahla na Silvestra, nevedeli sme sa ho dojesť. Takže ani teploty pod nulou mu neublížia.

Prajem vám čo najviac krásnych chvíľ v prírode s príjemnou spoločnosťou rodiny, priateľov a dobrého jedla.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára