piatok 23. novembra 2012

Opité slivky s medovým mascarpone



Upršané počasie, prvé náznaky Vianoc a chuť na sušené slivky poslúžili ku vzniku tohto sladkého dezertu. Keďže som slivky nechcela zjesť len tak, postupným zobkaním až ich už niet, ako to bežne robím a z obchodu som si doniesla v bodkovanej taške aj mascarpone, „zneužila“ som ho. Na túto predvianočnú kombináciu pre tmavé a chladné zimné večery. Rum mi poslúžil ako pripomienka Vianoc, pretože k ničomu inému sa mi neviaže tak silno ako práve k týmto krásnym sviatkom.

Na 2 porcie (veľké ako na fotkách) potrebujeme:

100g       amaretti sušienky, polámané na štvrtiny
250g       mascarpone
2pl          medu
Na slivkovú zmes:
150g       sušené slivky, nakrájané na  4-6kúskov
1            veľké jablko,ošúpané, nakrájané na kocky
0,5dl       rumu
1pl          medu
1pl          vanilkového cukru
1             hviezdička badyánu
3pl          vody na podliatie







Mascarpone si v miske vymiešame s medom a ak si chce niekto krém odľahčiť alebo je mascarpone naňho až príliš krémové,  môže pridať 2 lyžice jogurtu. Ten dodá príjemnú  kyselkastú chuť. Slivky namočíme do rumu na 10 minút, zatiaľ si nakrájame jablko a dáme spolu so všetkými ingredienciami variť, kým jablká nezmäknú, odstavíme a necháme vychladnúť. Do sklenených pohárov vrstvíme nalámané sušienky amaretti, na ne jablkovo-slivkovú zmes a mascarpone, tento krok zopakujeme ešte raz a navrch ozdobíme pohár trochou nalámaných sušienok. Dáme vychladiť na dve hodinky, no ak máte doma takého nedočkavého chlapa ako ja, treba podávať ihneď .

1 komentár: