pondelok 26. augusta 2013

Špargľový kysnutý koláč

Aj keď je už dosť dlho po špargľovej sezóne, ale sľúbila som vám z nej koláčik, tak je tu. Vznikol štýlom "čo chladnička dala" a "skúšam piecť faccaciu", no podaril sa a tak som ho piekla ešte raz. Na posedenie s priateľmi. No zjedla by som ho aj ja a celý na posedenie sama so sebou :)

na koláč ( slovenský posúch, báleš,...) veľkosti cca 30x45cm (1 plech) potrebujeme:

250g hladkej múky
5g = 1/4 kocky droždia
1/2 lyžičky cukru
1/2 lyžičky soli
2dl vlažnej vody

500g zelenej špargle
kelímok kyslej smotany
strúčik cesnaku
100g parmezánu alebo iného tvrdého syra
provensálske korenie

V malej miske rozmiešame droždie s cukrom, keď vznikne kašovitá konzistencia, primiešame vlažnú vodu. Pridáme do veľkej misy, v ktorej už máme prichystanú múku zmiešanú so soľou a vypracujeme cesto. Necháme ho hodinku nakysnúť v rovnakej miske prikrytej čistou utierkou. Keď cesto nakysne, rozvaľkáme z neho plát veľký ako plech, na ktorom budeme koláč piecť, znova prikryjeme utierkou a necháme ešte 20 minút podkysnúť. Potom ho potrieme smotanou rozmiešanou s roztlačeným strúčikom cesnaku, naukladáme kúsky umytej a očistenej špargle, posypeme nastrúhaným parmezánom a provensálskym korením. Pečieme v rúre vyhriatej na 180°C približne 20-30 minút - kým povrch nechytí zlatistý nádych a cesto je prepečené.

Dobrú chuťprajem

1 komentár:

  1. Dobrý deň,


    Všimli sme si, že máte veľa chutných receptov na Vášom blogu a chceli by sme Vám predstaviť našu novú webovú stránku http://www.hladatrecepty.sk/ kde si naši užívatelia môžu vyberať z vyše 90 000 pozbieraných receptov. Denne máme okolo 40 000 klikov od užívateľov. Na stránke sme vytvorili tiež rebríček Top blogov, kde nájdete všetky pridané blogy a môžete pridať aj ten Váš. My skopírujeme všetky recepty a používatelia ich potom môžu nájsť pomocou nášho vyhľadávača. Ak však kliknú na recept, tak ich presmeruje na Vašu stránku a tým pádom stúpne automaticky návštevnosť Vášej stránky. Nemusíte sa obávať, všetko Vám ponúkame úplne zadarmo.
    Hladatrecepty.sk má svoje sesterské webové stránky na celom svete. Budeme veľmi radi keď sa stanete súčasťou tejto veľkej rodiny.

    V prípade že máte nejaké otázky obráťte sa na nás.

    S pozdravom,
    info@hladatrecepty.sk

    OdpovedaťOdstrániť