Jar síce nie je ešte ani pred dverami, no jarné rolky si "balím" aj v zime. V ostatnej dobe varíme dosť často ázijskú kuchyňu. Väčšinou sú to nie príliš fotogenické pokusy, no chutia lepšie ako vyzerajú a hlavne, neobsahujú dve kilá solamylu ako to býva v "čínskych" reštauráciách. Ako prvé z "ázijskej série" môžete vyskúšať toto jednoduché a chutné predjedlo. Vo vegetariánskej (bez rybacej omáčky priam vegánskej) verzii.
2 mrkvy
20g sušených húb „judášove uši“
4-5ks jarnej cibuľky alebo ½ póru
4 listy čínskej kapusty
2 lyžice slnečnicového oleja
2 lyžice sójová omáčka
1 lyžica rybacia omáčka (fish sauce)
100g ryžové rezance vlasové
20ks sušeného ryžového papiera
Sušené judášove uši namočím do vriacej vody (cca 1/2 litra),
pár minút povarím a nechám vo vode nabobtnať. Dajte si pozor, svoj objem
o dosť zväčšia. Medzitým si pokrájam očistenú mrkvu na julienne* slížiky
dlhé cca 5cm. Jarnú cibuľku si pokrájam po dĺžke na tenké prúžky rvnakej dĺžky.
Listy čínskej kapusty a huby čaká rovnaký osud pod ostrím noža. Rozpálim
si wok s dvoma lyžicami oleja, pridám slížiky mrkvy, o dve minúty
nato jarnú cibuľku a huby, po ďalších dvoch minútach kapustu. Nechám
ju trochu zavädnúť a vypnem. V hrnci
uvarím ryžové rezance. Vsypem ich do vriacej osolenej vody a varím,
kým nie sú „al dente“. Približne 3-4 minútky. Scedím, prepláchnem vodou
a hneď pridám k zelenine aby sa nezlepili. Ochutím sójovou a rybou omáčku,
premiešam aby sa všetky ingrediencie rovnomerne zmiešali a nechám
vychladnúť na teplotu, ktorú znesú moje ruky, keďže jarné rolky budem plniť
a baliť rukami.
*julienne se spôsob krájania, väčšinou zeleniny, na tenké pásiky dĺžky 5cm a prierezu 2x2mm až 3x3mm. Ako prototyp vám môžu poslúžiť rozmery zápalky. Používa sa najčastejšie vo francúzskej kuchyni na prípravu zeleniny, ktorá sa vďaka tomuto tvaru rýchlo tepelne upraví a udrží si svoj tvar. Na trhu sú už aj špeciálne škrabky na julienne, napr. značky Tescoma. Kúpila som ju, vyskúšala a... odložila do šuflíka. Na krájanie mrkvy sa nedala použiť, vyžadovalo si tu veľkú silu, mrkva sa v ruke šmýkala a bola veľmi tvrdá a nepoddajná, prúžky neboli rovnaké. Určite ju však vyskúšam inokedy, na cukinu alebo inú zeleninu mäkšiu ako mrkva.
Na balenie jarných roliek používam okrúhly sušený ryžový papier. Ten namočím
v hlbokom tanieri s teplou vodou aby trochu zmäkol. Opatrne, papier je veľmi
krehký a ľahko sa láme. Rozprestriem si ho na dosku a na jeho okraj
bližšie ku mne si položím zeleninovú zmes (približné množstvo vidieť na fotke, krok 1).
Okraj pevne prehnem cez zeleninu, pravú aj ľavú stranu papiera zahnem smerom do
stredu na výslednú šírku rolky (krok 2 a 3). Podobne ako pri žehlení skladám tričká J Zarolujem až do konca
a rolka je hotová (krok 4). Ryžový papier sa sám o seba prilepí, takže nie je
nutné sa báť, že sa rolka rozpadne. Uložím si ju na vedľajší tanier
a pokračujem až kým neminiem náplň. Treba si dať pozor, aby sa už hotové
rolky navzájom nedotýkali, pretože by sa polepili jedna o druhú.
Konečná tepelná úprava je na
vás – môžu sa jesť aj hneď, alebo sa vyprážajú v rastlinnom oleji, najlepšie vo fritéze, kým
nedosiahnu zlatistú farbu. Trvá to naozaj chvíľu, treba ich sledovať. Ja osobne
preferujem možnosť zjesť ich „surové“, nie sú vtedy ťažké pre moje brucho. Pri
podávaní si ich namáčam do sladkej chilli omáčky (priznávam, že väčšinou
kupovanej), zmiešanej s trochou limetkovej šťavy.
Keď som rolky robila inokedy, namiesto jarnej cibuľky som použila pór a pridala
som ešte na tenké prúžky nakrájané bambusové výhonky alebo jarné klíčky. Podľa
toho, čo som zohnala. Vo výbere surovín sa medze nekladú.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára