Upršané počasie, prvé náznaky Vianoc a chuť na sušené
slivky poslúžili ku vzniku tohto sladkého dezertu. Keďže som slivky nechcela
zjesť len tak, postupným zobkaním až ich už niet, ako to bežne robím
a z obchodu som si doniesla v bodkovanej taške aj mascarpone, „zneužila“
som ho. Na túto predvianočnú kombináciu pre tmavé a chladné zimné večery.
Rum mi poslúžil ako pripomienka Vianoc, pretože k ničomu inému sa mi
neviaže tak silno ako práve k týmto krásnym sviatkom.
100g amaretti sušienky, polámané na štvrtiny
250g mascarpone
2pl medu
Na slivkovú zmes:
150g sušené slivky, nakrájané na 4-6kúskov
1 veľké jablko,ošúpané, nakrájané na kocky
0,5dl rumu
1pl medu
1pl vanilkového cukru
1 hviezdička badyánu
3pl vody na podliatie
Mascarpone si v miske vymiešame s medom a ak si chce niekto krém odľahčiť alebo je mascarpone naňho až príliš krémové, môže pridať 2 lyžice jogurtu. Ten dodá príjemnú kyselkastú chuť. Slivky namočíme do rumu na 10 minút, zatiaľ si nakrájame jablko a dáme spolu so všetkými ingredienciami variť, kým jablká nezmäknú, odstavíme a necháme vychladnúť. Do sklenených pohárov vrstvíme nalámané sušienky amaretti, na ne jablkovo-slivkovú zmes a mascarpone, tento krok zopakujeme ešte raz a navrch ozdobíme pohár trochou nalámaných sušienok. Dáme vychladiť na dve hodinky, no ak máte doma takého nedočkavého chlapa ako ja, treba podávať ihneď .
mňáám!
OdpovedaťOdstrániťvyzerá to skvele!